Nem mindegy, hogy milyen szótárt használsz! Nagyon nem! Miért? Egyes szótárak elősegítik a nyelvtudást, de a legtöbb komolyan hátráltatja, pedig nem is tudod! Miért?

Elfelejted a szótárban megnézett szavakat? Nehezen jegyzed meg a jelentéseket?

Újból és újból meg kell nézned egy szó jelentését? Ez nagyon lelassítja a tanulást, mert a szó “elfelejtődik”! Az újra- és újratanulás és “elfelejtés” megakadályozza a nyelvtudás megszerzését!

Hogyan jegyezheted meg elsőre és végleg az angol szavakat, hogy folyamatosan bővülhessen az aktív, beszédben is használt szókincsed?

 • Ez a régi bevált eszköz megakadályozza, hogy passzívvá váljon nyelvtudásod, és biztosítja, hogy beszédben is használni tudd a megtanult szavakat!
 • Hogyan aktivizálhatod a passzív nyelvtudásod?

Bizonyított tény, hogy a nyelvtudás jelentős előny a karrierben és a magánéletben! Ennek hiánya komoly hátrány! Csak Te tudod, hogy neked miért fontos a nyelvtudás! Miért?
Képzeld el, hogy folyékonyan megy az angol! Miben segítene ez neked?

A magyarok 20%-a mondja azt, hogy beszél idegen nyelvet, de valójában csak 2% képes megérteni az elhangzottakat és beszélni. Vajon miért?
Találhatunk válaszokat az elmúlt századok történelmében, az orosz megszállás alatti és rendszerváltás utáni oktatáspolitikában is, de van két alig ismert tényező amelyek az alapvető akadályok a magyarok nyelvtanulásában...

Mi szükséges a szavak megjegyzéséhez és, hogy a tanultakat a gyakorlatban is használni tudd?

Két fontos dolgot kell ismerni:

 1. A magyar és az angol szavak jelentései eltérnek. Miért?
  Az angol szavak jóval tágabb jelentéskörrel rendelkeznek, azaz egy-egy szónak sokkal több jelentése van. A magyar nyelv precízen fogalmaz. Nálunk egy szóalaknak vagy hangalaknak precízen behatárolt jelentése van. Ez főleg abból adódik, hogy magyar nyelv ragozza a szavakat. De az angolban a ragozás már nagyon rég kihalt.
  Nekik nehezebb dolguk van, ha ki akarnak valamit fejezni. Egy szóalak (hangalak) akár sok száz dolgot is jelenthet.

  Hiába nézed meg egy fordító szótárban, hogy a have azt jelenti “van valamije”, mert közben a valódi angol mondatokban olyan jelentései is lesznek, hogy “elvesz, megkap, megeszik vagy megiszik valamit”, vagy nem is fordítjuk sehogy, hanem egy másik szóval együtt jelent egy igét, például “have a swim” simán azt jelenti “úszni”.

  A ragozás hiánya miatt az angol sajátságos kifejezéseket használ (több szóval fejezi ki a gondolatot), hogy ezzel oldja meg a pontos megfogalmazást. Ezeket hívhatjuk különleges kifejezéseknek. Ezeket nem, vagy helytelenül tanítják a legtöbb nyelviskolában. Ettől lesz nehéz a valódi angol megtanulása, megértése.

 2. A nyelvtanulás alapvető eszköze a szótár. Miért?
  A megfelelő iskolai és tanulói szótárak írásának és használatának évszázados hagyománya van az angol anyanyelvű országokban. Minden diák rendszeresen használ szótárakat, még az anyanyelve tanulásához is.
  Hazánkban az angol nyelv oktatásának és a tanulói szótáraknak nincs hagyománya. Eddig nem léteztek megfelelő tanulói szótárak, csak fordítói szótárak! Miért?

  A magyarországi nyelvoktatás hagyománya az un. klasszikus nyelvek (halott nyelvek, nem beszélt nyelvek) az ógörög és a latin oktatását jelenti. Ez az akadémia módszer, az iskolarendszer módszere, amely csak olvasást és fordítást oktatta. Ez az oktatási módszer hatja át a mai nyelvoktatást is.
  A klasszikus nyelveknek voltak szótárai, amelyek fordítói szótárak voltak, a választékos, irodalmi szintű fordításokhoz. Egy latin szó és mellett sok magyar megfelelő. Ezt a mintát követve születtek meg a még ma is nagyon népszerű angol-magyar, magyar-angol szótárak, amelyek fordítói és nem tanulói szótárak. Mégis szinte csak ez látható a tanulók polcain.

  Hazánkban, a közelmúltig nem léteztek használható, a nyelv tanulását, megértését és használatát oktató szótárak, amíg közel húsz éve nem írtam egyet. Hiába a többé-kevésbé (inkább kevésbé) használható “modern tankönyvek”, ha hiányzik a tanulói szótár.

A szótáraim története

Volt szerencsém külföldön tanulni és hamar észrevettem, hogy felnőttek is gyakran néznek meg egy kifejezést egy jobb szótárban.
Az irodákban és háztartásokban általános, minden könyvespolcon megtalálható egy-két angol-angol, azaz értelmező szótár. Az diákok életkoruknak megfelelően egyszerűbb, majd összetettebb szótárakat használnak.

Láttam, hogy a szótárt nem használó tanulókra, vagy a nem megfelelő szótárt használókra milyen óriási hatással van egy-egy nem értett vagy félreértett szó. Összezavarodnak, elmegy a kedvük a tanulástól. Valahogy eltávolodnak a tanulástól. Aztán évek múlva újrakezdik és újra abbahagyják. Ez gyakran a nem értett, a félreértett szavak miatt történik meg.
Nincs is tudatában az ember, hogy milyen nagy hatással lehetnek rá a nem értett és félreértett szavak, kifejezések. Ezért írtam meg a szótáraim és oktatási anyagaim.

Számos más oktatási anyagot írtam az elmúlt évtizedekben, azonban a szótáraimra vagyok a legbüszkébb. Nem félek leírni, hogy büszke vagyok a szótáraimra, mivel egyedülállóak, ezek valódi tanulói szótárak. (Természetesen fordításhoz is jól használhatóak.)

Nyelvkönyvem és a passzív nyelvtudást aktivizáló oktatási segédleteim mellett ezt keresik a leginkább. 2017-ig kb. 21 000 (húszonegyezer) darab kelt el a szótáraimból. (A legelső kiadás képeit megtaláltam az antikvárium weboldalakon, persze ott már nem kaphatóak.) A szótáramat eleinte csak nyelviskolák adták a diákjaiknak, de pár éve elérhetővé tettem mindenki számára. Évekig csak a nyelvkönyvem volt kapható, pedig rendszeresen keresték a szótáram is.

Végül is rászántam magam, hogy egy kisebb és egy nagyobb formában újra kiadjam a szótáram. Nem bántam meg, és a kedves tanulók sem:

Tanulók tapasztalatai

Mindkét szótárt használom, kitűnőnek találom. Élvezettel forgatom, különösen az értelmező szótár tetszik. Nagyon köszönöm a munkáját! A nyelvtan könyv is nagyszerű!

A. Antalné - Pécs - ...jok@gmail.com

Az életszerű használat, az azonnal használható kifejezések gyorsabban hozzásegítik a tanulni vágyókat a sikerélményekhez. E nélkül semmilyen tananyag nem rögzül olyan gyorsan, mint ezzel a szemlélettel felvett információ. Minden Ön által megjelent kiadványt, nyelvkönyvet, szótárakat, szókártyákat és hanganyagokat megvásároltam. Először magamnak, majd a lányomhoz vándorolt, amint felfedezte a polcon, rögtön elkönyörögte. Tehát ismét megvásároltam egy garnitúrát, most már saját magamnak. Köszönöm a kiadványokba fektetett sok munkát, hogy a hétköznapi ember is gyorsan használható nyelvtudásra tehessen szert.

S. Szilvia - Budapest - ...szilvia@gmail.com

Én az angol nyelvkönyvet és az értelmező szótárt vettem meg. Elég régóta foglalkozom angollal, és tanulgatok már lassan 40 éve. Egy könyvespolcfalam csak angol könyvekkel és szótárakkal van teli. Szóval sokféle könyvet megvásároltam már, de a Csordás könyvek valahogy mások, jó a könyv felépítése. Nagyon áttekinthetők, jók a csoportosítások, elemzések, és pontosan úgy épülnek fel a könyvek, ahogy azt egy magyarul gondolkodó angolt szenvedve tanuló diáknak szükséges. Pont azokat emeli ki, amit hibázni szoktunk, könnyen megtalálhatók amit keresünk. Úgy érzékelem, hogy aki a könyvet készítette igazán odafigyelt a tanítványok szorongásaira, hibáira és jól pontosan a szükségesnek megfelelően építette fel a könyveit. Korunk egyik legfrappánsabb felépítésű, szerkezetű munkájának találom, melyet bátran merek ajánlani újrakezdő férjemnek és egyetemen tanuló lányomnak, és magam is nagy odaadással tudom használni.

P. B. Adrien - Eger - ...adrien@axelero.hu

Megvettem és nagyon tetszik. Az unokáimnak is megvettem a kisebbet és élvezettel forgatják (5. és 6. osztályosak) pedig eddig utálták a szótárazást. Mindegyik kiadvány csodálatosan jó, az embernek segít belelkesedni, élvezetessé teszi a tanulást. Köszönöm.

M. Lajosné - Göd - ...1014@freemail.hu

A szótár praktikus, jól összeszedett, áttekinthető. Egyszerű, tömör, lényegretörő. Nagyon köszönöm a lehetőséget, melyet a szótár és a többi kiadványa megvásárlásával kaptam. Külön köszönet az ajándékokért, az ingyen leckékért. Nagyon jó összeállítás. Várom az újabb kiadványait.

S. P. Zsuzsanna - Kisláng - ...zsu66@citromail.hu

A lényeg: két középszótár mellé ez az értélmező szótár a legjobb és legkifizetődőbb befektetés. Kiemeli és magyarázza a lényeget, sőt tartalmaz olyan új szavakat, amiket a hagyományos szótár nem. (De a SZTAKI-n sem találtam.) Tökéletes az angol nyelvű szépirodalom olvasása mellé, könnyen kezelhető, mert puha a borítója, és strapabíró - masszív kötése van.

K. Lászlóné - Debrecen - ...es73@gmail.com

Kedves Norbert! Nekem a kisszótár van meg, egy Vitaking üzletben vettem. Én nagyon szeretem az angol nyelvet, tanulni is nagyon szeretem. A tanulás nem megy könnyen, de türelmes vagyok. Amióta megvan a kisszótár nem használok más szótárat, mert ez nekem bőven elegendő a jelenlegi tudásomhoz. Szeretem, hogy sok egyszerű könnyen elemezhető és érthető példamondat van benne. Nagyon hasznosnak találom a magyar nyelvű értelmezést, mert sokkal érthetőbb és részletesebb, mint általában a szótárakban és csak a leggyakrabban használt helyzetek jelennek meg benne. Nekem mindig elrettentő volt amikor több oldalon ismertették a szó ezerféle jelentését és tudtam úgy sem tudom megjegyezni soha és azt sem tudtam melyik a fontos a mindennapi használatban. A Te szótáradban tisztán és világosan látom azt is, a példamondatokban, hogy hogyan változik a szó helyzete a mondatban és milyen szavak vagy előljárók, hogyan módosítják. Ebben a szótárban nem veszek el az információkban és ha újra meg újra visszatérek egy szóhoz előbb-utóbb biztos alaptudásom lesz. Velem nem tett csodákat ez a szótár sem, nem tanultam meg egyik napról a másikra helyesen angolul, de segítségével látom hogy jó úton haladok, napról napra egy kicsivel többet tudok és vannak kisebb-nagyobb sikerélményeim a mindennapi használatban. Három könyv van, amelyeket mindennap használok a tanuláshoz a Te kisszótárad az egyik. Szeretném majd megvenni a nagyobbik szótáradat is... Ja, és még nagyon örülök a szótár végén a magyar kifejezéseknek, mert így sokkal könnyebb önállóan angol mondatokat alkotni. Üdvözlettel és köszönettel: Erika

Erika - ...ka.57@citromail.hu

Az értelmező szótár a tanuláshoz jól használható. A szavak magyarázata sokat segít a napi alkalmazásuk során. A szókártyák a nyelvtudást fejlesztik.

Dr. M. Károly - Debrecen - ...ly40@gmail.com

» További 69 tanulói tapasztalat a szótáraimról »

Szeretnél jól beszélni angolul?
Szeretnéd helyesen használni az angol szavakat?
Akkor nem mindegy milyen szótárt használsz.

Miért? A szokásos angol szótárak úgynevezett fordító szótárak, vagyis az angol szóhoz csak a magyar megfelelőit adják meg, de nem magyarázzák meg annak jelentését. Ezzel szemben az értelmező szótár a legtöbb esetben megmagyarázza a szó jelentését vagy jelentéseit.

Gondold el, milyen rossz érzés, amikor ki akarsz valamit angolul fejezni, de félreértenek, mert nem pontosan használsz egy szót.
Ez olyankor fordulhat elő, ha egy angol szóhoz csak egy magyar szót tanul meg valaki, mint "jelentést", de ennek a magyar szónak a jelentése csak nagyjából hasonlít az angolra. A megoldás egyszerű:

Használj értelmező szótárt!

Csordás Norbert: Angol-magyar értelmező szótár

Egyedülálló angol-magyar értelmező szótár, amely elmagyarázza a szavakat.

Az Angol-magyar értelmező kisszótár:

 • meghatározza a szavak jelentését, hogy valóban megértse és jól is tudja használni a szavakat
 • példamondatokat ad, és a példamondatok magyar fordítását is megadja, ami nélkül egy kezdő nem is tudna haladni a tanulásban
 • nem csak a kezdőknek praktikus a szótár, ez haladók számára is kifejezetten hasznos és nyelviskolák által is ajánlott
 • tartalmazza a legyakoribb 3000 szót, amivel már választékosan is tud beszélni és szinte mindent el tud olvasni, meg tud érteni
 • nem tartalmaz ritkán használt szavakat, hogy ne kelljen feleslegesen keresgélnie a ritkán használt szavak között, végül is nem szépirodalmi műveket szeretne fordítani vagy az angol királynővel társalogni
 • 446 oldalon közel 5 ezer szócikket tartalmaz, azaz több ezer szóhoz kettő vagy több jelentés is megad, hogy a szót és használatát pontosan megérthesse, és azt jól használhassa

Az Angol-magyar értelmező szótár:

 • megadja a szavak eredetét, hogy még mélyebb megértést adjon a szóról
 • többszáz képpel segíti a szavak megértését, hogy ránézésre meg tudja jegyezni a szavakat
 • tartalmazza a legyakoribb 5000 szót, amivel már választékosan is tud beszélni és szinte mindent el tud olvasni, meg tud érteni
 • 626 oldalon közel 10 ezer szócikket tartalmaz, azaz több ezer szóhoz kettő vagy több jelentés is megad, hogy a szót és használatát pontosan megérthesse, és azt jól használhassa

Mi a különbség a kisebb és a nagyobb szótáram között?

A kisebb (de nem kicsi) a leggyakrabban használt 3000 szót tartalmazza.

 • Ez 446 oldalon közel 5 000 szócikket (jelentést) tartalmaz, azaz kb. több ezer szónak ad meg kettő vagy több jelentést.

A nagyobb (de nem túl nagy) a leggyakrabban használt 5000 szót tartalmazza.

 • Ez 626 oldal 10 000 szócikket (jelentést), azaz több ezer szóhoz kettő vagy több jelentést is megad.
 • Ezen felül a nagyobb szótár több száz képpel segíti a szavak jelentésének megértését, hogy ránézésre meg lehessen jegyezni a szót és helyes használatát.
 • A nagyobb szótár megadja a szavak eredetét, ami kiemelten fontos, mivel az eredet megértése erősen elmélyíti egy szó megértését és megkönnyíti a megtanulását.
 • Alig ismerek a piacon ehhez csak távolról is hasonlító szótárt. Büszke vagyok arra, hogy a magántanárok és egyes nyelviskolák is kedvelik a nagyobb szótáram.

Meddig lehet még megszerezni a szótáraim?

A szótarakat általában csak a nyelvkönyvemmel és más anyagaimmal együtt lehet beszerezni. Önmagában a szótárakat nem nagyon éri meg forgalmazni, főleg, hogy ingyenes Magyarországra a kiszállítás (és külföldre is olcsó), és még kedvezményt is adok.

Sikerült egy nagyobb tételt rendelnem, azért a nyomda viszonylag olcsó árat adott. Amíg ez a készlet el nem fogy, addig biztosan kaphatóak lesznek a szótáraim önmagukban.
Nem tudom garantálni, hogy később is elérhetőek lesznek itt a szótáraim,
de HA EZT A NAGYBETŰS ÍRÁST LÁTJA, akkor még rendelhető, még kapható!

Megéri ez? Mi a kockázat?

Évtizedekig fogja használni a szótáraim, talán még az unokáihoz is eljutnak! Tudom, hogy ez a befektetés a tudásba, az angol nyelv megértésébe és helyes használatába sokszorosan megtérül!
(Természetesen a 100%-os Elégdettségi és Pénzvisszafizetési Garancia erre a kiadványomra is érvényes már évek óta!)

Kedvenc idézeteim közül kettő:

“Ahhoz, hogy valamit jól megtanulj, néha kockáztatni is kell!”

Lois Lowry - bestseller könyvek írója, többszörös irodalmi díj nyertes

“Intelligens faj vagyunk, és ha értelmün­ket megfelelően használjuk, az örömöt okoz. Ilyen vonatkozásban az agyunk olyan, mint az izmok. Ha jól gondolkozunk, jól érezzük ma­gunkat. A megértés a gyönyör egyik formája.”

Carl Sagan - bestseller író, csillagász, világhírű tudományos előadó

Remélem, hogy Önnek is segíthetek a szótáraimmal!

Üdvözlettel, Csordás Norbert

Kérlek, fogadd el ezt az ajándékot (extra kedvezményt)!
Ez az alábbi kedvezményeken felül jár!
Kattints most ide! » Kupon kedvezmény

Válaszd ki a Neked leginkább megfelelőt!

Áfá-val és MOST ingyenes belföldi szállítással!
A külföldi szállítás kezdvező árú díja a mennyiségtől és a célországtól függ,
amiről a bankkártyás fizetés megkezdése előtt tájékoztatunk.

Ügyfélszolgálat:

2011. óta készségesen segítjük a kedves tanulókat.

hétköznap 14:00-20:00 a
06 70 / 776 2134 számon

A DPD futárszolgálat szállítja ki hétköznaponként a megrendelt kiadványokat a megadott szállítási címre, akár munkahelyi címre is. A megrendelés után másnap vagy harmadnap érkezik majd meg a csomag. Ha ettől eltérő szállítási időpontot szeretne (akár 4-8 hétre előre is), kérjük, írja be az oldal alján lévő megjegyzés rovatba!

Garancia:

(Természetesen a törvény szerinti 100%-os pénzvisszafizetési garanciát biztosítom, de én 14 nap helyett 365 napon belüli visszaküldést is elfogadok!)

Hány darab csomagot küldhetek?
Darabszám: *
Személyes adatok
Kérlek, töltsd ki az alábbiakat, hogy a csomag elküldése előtt kapcsolatba léphessek veled, ha szükséges! A csomag kiszállítását végző futár ezen a telefonszámon fog felhívni, hogy megbeszélje az átadás időpontját!
E-mail cím: *
E-mail újra: *
Telefonszám: *
Fizetési mód kiválasztása
Kérlek, válaszd ki a számodra megfelelő fizetési módot:
      1. Utánvétellel. A futárszolgálat munkatársának készpénzzel fizethetsz.
      2. Bankkártyával. Ez biztonságos és kényelmes. (Bankkártyával hogyan?)        
Fizetési mód: *
Szállítási cím
Név: *
Ország: *
Irsz., város: *
Utca, házszám: *
Számlázási adatok
Csak akkor töltsd ki, ha eltér a Szállítási címtől!
Név:
Ország:
Irsz., város:
Utca, házszám:
Céges vásárlás esetén, kérünk add meg a vállalkozás adószámát!
Adószám:
A szállítással kapcsolatos kéréseidet itt jelezheted.
Megjegyzés:
A jelenleg itt elérhető érvényes kupon kedvezményért kattints ide.
Kuponkód:
Elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot. Betartjuk a törvényeket, ez ezért szükséges.
365 napos Pénzvisszafizetési Garancia! Nem kockáztatsz semmit!
Kérlek kattints az alábbi gombra most!

Kérem a csomagot kedvezménnyel:
Csatlakozz a több tízezer elégedett tanuló köréhez!
Garantáljuk, hogy ha nem lennél elégedett, a lehető leggyorsabban (néhány munkanapon belül) megoldjuk!

„Hogyan mondjuk angolul?” ingyenes angol nyelvleckék

Megújult a sok éve népszerű leckesorozat. Mostantól a kiejtés is meghallgatható!

Nagyon egyszerű, rövid, jól érthető és hallható nyelvleckék emailben. 107 darab.

Kinek ajánlott? Kezdőknek, újrakezdőknek és elakadt középhaladóknak.

Egyszerű elkezdeni és végigcsinálni. Hová küldhetem a leckéket?

Elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot és hozzájárulok a reklámlevelekhez. Két kattintással bármikor leiratkozhat.

Miben segíthetünk? Hívjon minket:

06 70 / 776 2134

Kérjen visszahívást:

Az Ön neve:
Az Ön telefonszáma:

AJÁNDÉK NYELVLECKÉK (107 DB)

Nem kérünk semmit, csak hogy adhassunk.
Bármikor lemondhatja, de ha tetszik ajánlhatja is!
Ön is úgy került ide, hogy ezt valaki ajánlotta.

Elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot és hozzájárulok a reklámlevelekhez.